Log in of registreer jezelf.
Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Satbox - Satellietforum voor Nederland & België


14-07-2024, 22:01:48

`

Pagina's: [1]

Auteur Topic: Overheid consulteert veiling nieuwe landelijke DAB+-netwerk  (gelezen 14899 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline marcus

  • Administrator
  • Administrator
  • Super Premium gebruiker
  • *****
  • Berichten: 2202
  • Karma : +12/-0

Overheid consulteert veiling nieuwe landelijke DAB+-netwerk
« Gepost op: 31-07-2020, 08:58:07 »
Overheid consulteert veiling nieuwe landelijke DAB+-netwerk

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is gestart met een consultatie van de veiling voor het nieuwe landelijke DAB+-netwerk voor commerciële radio. Het is de bedoeling dat capaciteit op dit netwerk nog dit jaar uitgegeven gaat worden, waardoor het netwerk in 2021 kan starten.

Overheid consulteert veiling nieuwe landelijke DAB+-netwerk Het nieuwe netwerk maakt deel uit van de grootschalige herverdeling van de DAB+-netwerken in Nederland die de komende jaren gaat plaatsvinden.

Al jaren zijn er plannen om een extra DAB+-netwerk (laag 7) beschikbaar te stellen aan commerciële radio, maar aanvankelijk was het de bedoeling dat dit netwerk op verschillende kanalen door het land zou uitzenden. Dit tot ongenoegen van de radiosector.

Door de herindeling van de verschillende netwerken, waarvoor de Taskforce DAB+ in april vorig jaar haar eindrapport opleverde, is er nu een nieuwe laag gecreëerd waardoor dit landelijke DAB+-netwerk overal in Nederland op het zelfde kanaal uit kan zenden. Dit wordt kanaal 9C. Alleen in Limburg-Zuid wordt mogelijk tijdelijk een ander kanaal (5A, 7B of 8C) ingezet, omdat de coördinatie voor 9C hier nog niet is afgerond.

12 Vergunningen geveild
In totaal worden er 12 vergunningen geveild. Hierdoor zijn in principe 12 radiostations met een bandbreedte van 96 kbps mogelijk. De vergunningen zijn 12 jaar geldig. Om te voorkomen dat één partij alle beschikbare capaciteit koopt, mag een partij voor dit netwerk maximaal vier vergunningen kopen.

50.000 euro
De veiling vindt plaats middels een zogenaamde discrete klokveiling met exitbiedingen. Daarnaast moet iedere deelnemer een waarborgsom van 50.000 euro storten. Allereerst is deze bedoeld om niet-serieuze bieders te weren die bijvoorbeeld enkel geïnteresseerd zijn om deel te nemen uit speculatie-overwegingen of om de prijs op te drijven. Ten tweede dient een reserveprijs om bij te dragen aan een sneller verloop van de veiling.

Het startbedrag van de veiling bedraagt eveneens 50.000 euro.

Samenwerking

Partijen die uiteindelijk één of meerdere vergunningen krijgen, moeten binnen zes weken een samenwerkingsovereenkomst sluiten voor de uitrol van het netwerk. Daarmee wordt dezelfde methode gehanteerd als nu al het geval is bij de landelijke commerciële radiostations op kanaal 11C.

Daarnaast dient het netwerk binnen zes maanden na vergunningverlening in de lucht te zijn. Na één jaar dient het netwerk minimaal 65% outdoor en 55% indoordekking te hebben. Na drie jaar moet dit verhoogd zijn tot 85% outdoor en 65% indoor, terwijl een jaar later 90% outdoor en 75% indoor dekking moet zijn gerealiseerd.

Reageren op consultatie

Reageren op de ‘Regeling aanvraag- en veilingprocedure digitale radio-omroep DAB+ laag 7’ en ‘ontwerp-bekendmakingsbesluit inzake de keuze voor het instrument veiling van vergunningen voor digitale radio-omroep DAB+ in laag 7’ kan tot en met 17 september. [Radio.NL]

Bron : Radio.nl

Pagina's: [1]
 

`