Log in of registreer jezelf.
Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Satbox - Satellietforum voor Nederland & België


18-05-2024, 02:40:28


Pagina's: [1]

Auteur Topic: Bulgaarse zender in Nederland op DAB  (gelezen 1586 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline marcus

  • Administrator
  • Administrator
  • Super Premium gebruiker
  • *****
  • Berichten: 2202
  • Karma : +12/-0

Bulgaarse zender in Nederland op DAB
« Gepost op: 29-08-2013, 20:16:47 »
Bulgaarse zender in Nederland op DAB

Op het landelijke commerciele DAB netwerk is sinds donderdag de Bulgaarse zender BG Radio te horen. Een zender met uitsluitend popmuziek in 't Bulgaars en met presentatie in het Bulgaars. Het station wordt uitgezonden binnen de digitale vergunningsruimte van Ad Venture Radio B.V (AVR).

Bulgaarse zender in Nederland op DAB100%NL en Radio 10(gold)
AVR is een dochteronderneming van het radiostation 100%NL, dat onlangs ook het leegstaande landelijke FM-kavel A7 verkreeg, en er sinds 2 augustus het programma 'Radio 10' op uitzendt. Dit in afwachting van de overname van Radio 10 Gold dat nu nog eigendom is van de 538 Groep (van 538 en Slam FM).

Na de overname wijzigt de naam 'Radio 10 Gold' in 'Radio 10' en is ook op de FM het gepresenteerde radioprogramma te horen dat ook op de kabel, internet en satelliet te beluisteren zal zijn.
 
DAB start op 1 september
De 9 landelijke commerciele FM-vergunninghouders hebben de verplichting om per 1 september aanstaande via de ruimte die ze hebben op digitale etherradio, DAB+, twee verschillende programma's aan te bieden. Een programma moet dat programma zijn dat ze ook op FM uitzenden (bvb Skyradio), voor het 2e programma mogen ze geheel zelf weten wat ze doen.

De digitale frequentieruimte mag ook worden verhuurd. Zo heeft 100ProcentNL de digitale frequentieruimte die bij haar zendvergunning hoort, verhuurd aan de katholieke radiozender Radio Maria. Het tweede kanaal van de digitale ruimte waarop ook Radio 10 te horen is (ook eigendom van 100%NL) zendt sinds vandaag dus het Bulgaarse BG Radio door.

Volgens 100%NL-directeur Herbert Visser voldoen nu zowel 100%NL als het nieuwe Radio 10 volledig aan de vergunningsvoorschriften die horen bij hun respectievelijke FM-vergunningen.

Beide stations zenden het FM-programma ook digitaal uit in de ether, en binnen die digitale ruimte zendt, zoals de regels voorschrijven, beide stations ook een tweede kanaal uit.

Radio Maria en BG Radio
Maar, aldus Visser, "het enige dat hier gebeurt is dat zowel Radio Maria als BG Radio medegebruik maken van een stukje technische bandbreedte, om hun signalen via de digitale ether bij hun radioluisteraars te krijgen. Verder hebben deze stations helemaal niets met ons te maken. Voor vragen over BG Radio moet je dus in Bulgarije zelf zijn".

Volgens de vergunningsvoorschriften die alle landelijke FM-stations opgelegd hebben gekregen, moeten ze per 1 september in tenminste 40% van Nederland ook digitaal te ontvangen zijn en moeten de radiostations binnen hun digitale ruimte, naast hun eigen FM-programma, ook een 2e programma uitzenden dat al dan niet van henzelf is.

Het ontvangstgebied lijkt geen probleem te worden. Nu al is de zogenoemde multiplex, waarop de 9 landelijke FM-stations digitaal te ontvangen zijn, in vrijwel heel Nederland te beluisteren. Wat de verplichte '2e station' binnen de digitale frequentieruimte betreft, is het een ander verhaal.

Radio 10 Gold
Radio 538 zendt momenteel als 2e digitale kanaal Radio 10 Gold uit, maar dat verdwijnt binnenkort en smelt samen met 'Radio 10' dat nu ook al digitaal te beluisteren is. 'Radio 10' heeft als 2e zender nu dus BG Radio. Van de extra digitale ruimte van 100%NL maakt de katholieke radiozender Radio Maria gebruik. Skyradio zendt digitaal naast haar eigen programma ook Classic FM door.

Bulgaarse zender in Nederland op DAB
Q-Music, Slam FM, Sublime FM en Radio Veronica hebben nog geen tweede kanaal in de digitale ether binnen hun frequentieruimte. Dit houdt in dat, indien ook deze stations zullen voldoen aan de voorwaarden van hun respectievelijke zendvergunningen, er de komende dagen nog tenminste 4 radiostations bij zullen komen op DAB+. 

Bron : radio.nl

Pagina's: [1]
 

Archief

Buy this premium domain L8R.ORG