Log in of registreer jezelf.
Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Satbox - Satellietforum voor Nederland & België


14-07-2024, 07:45:24


Pagina's: [1]

Auteur Topic: Analoog  (gelezen 6189 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Schoutina

 • Nieuwe gebruiker
 • *
 • Berichten: 2
 • Karma : +0/-0

Analoog
« Gepost op: 08-07-2012, 00:33:13 »
Analoge schotelsets waren m.i. beter.  Heb een tijdlang twee schotels naast elkaar gehad, digitaal en analoog.  En dan weet je het wel.  Als het bijvoorbeeld slecht weer is, het regent gewoon echt hard ? Dan ging de digitale op slot (kwamen irritante piepgeluidjes voor en kleine vierkante rode blokjes voordat het beeld echt op zwart ging).

Bij analoge schotel was er buiten het feit dat er dan enkele 'spikes' in beeld konden komen, was er verder helemaal niets aan de hand.
Dat is al punt 1, van: "Waarom is digitaal dan beter te noemen"?
Punt 2 is: dat teletekst kijken 100% vlekkeloos verloopt bij analoge schotel ! Echt wél: vlekkeloos !!!.  Bij digitaal werkt het vaak slecht- en soms ook gewoon helemaal niet ?!
Dus nogmaals: hoezo digitaal beter ?
Punt 3 is afstellen van de schotel.  Wel, oke, dat is best te doen met digitaal, maar toch gaat het bij analoog makkelijker.

M.i. is digitaal, gewoon slechts maar een commercieel verhaal, niets meer en niets minder.  De kwaliteit is veel minder dan analoog (en nu noemde ik nog maar drie "ijkpuntjes" !, want ik wil niet gelijk dit hele forum vol schrijven).

De hamvraag is nu anno: juli 2012, of analoog nu helemaal 100% gaat verdwijnen ? Of dat er toch nog Duitse zenders mogelijk blijven met analoge schotel en tv ?

Ik zeg: weg met digitaal, en laat analoog maar weer terugkomen !  Uiteraard heb ik het dan alleen over de satellietschotels natuurlijk en de daarbij behorende satelliet tuners.

Offline MrSat

 • Global Moderator
 • Super Premium gebruiker
 • *****
 • Berichten: 1504
 • Karma : +4/-1

Re: Analoog
« Reactie #1 Gepost op: 09-07-2012, 00:05:29 »
Beste Schoutina,

Toen ik de eerste digitale beelden zag op een grote beurs in Engeland (Pace) had ik ook zoiets van "is dit beeld echt wel beter dan wat we nu hebben??"

Een van de grootste voordelen voor de zendermaatschappijen is dat zij veel goedkoper uitzijn voor de huur van een satelliettransponder dan vroeger. Waar vroeger 1 analoog kanaal op zat kunnen ze nu middels compressietechniek wel ~30 SD kanalen kwijt!!! Ik vermoed wel dat als er geen digitaal was geweest er nooit zoveel zenders waren geweest!
Door de tijd heen is het digitale beeld ook geëvolueerd. Van een wat matige kwaliteit tot nu vrijwel perfect beeld!!!
Door de compressietechniek en wat andere factoren zal de schotel met een HD ontvanger toch iets beter uitgericht moeten worden dan vroeger bij een analoge schotel. Bij analoog resulteerde een slecht uitgerichtte schotel in zwarte kleine streepjes in het beeld of bij slecht weer heel snel beeld uitval. Bij digitaal worden deze foutjes (streepjes in analoog beeld) gecorrigeerd in de ontvanger. Je kunt dat merken dat je beeld wat minder scherp lijkt te worden. Dit houd die vol totdat de digtale ontvanger dit niet kan bijhouden en daarna blokt en uitvalt totdat de regen , sneeuw etc is opgehouden.  Als je digitale schotel dus slecht is uitgericht zal de schotel bij de minste of geringste regenbui beginnen uit te vallen!!! Laat zoiets voor thuis dus over aan de specialist met goede meetapparatuur. Die kan hem zo instellen dat niet de eerste de beste regenbui je kijkplezier verpest. Je moet dan niet van die stort- of sneeuwbuien hebben want dan valt zelf mijn 1.20 schotel uit!
Probeer tegenwoordig voordat je satelietontvanger aanschaft eens te kijken naar bijv. Samsung TV's met ingebouwde satellietontvanger en disecq/fastscan. Het beeld is echt subliem!!! en maar een afstandsbediening!

Offline Schoutina

 • Nieuwe gebruiker
 • *
 • Berichten: 2
 • Karma : +0/-0

Re: Analoog
« Reactie #2 Gepost op: 09-07-2012, 10:38:47 »
Hallo MrSat,
Even vooropstellende dat we het ook oneens met elkaar mogen zijn (waarbij we het allemaal qua conversatie met elkaar wel normaal houden), stel ik dus het op geen enkele wijze met je eens te zijn.
Je geeft zelf bijvoorbeeld al aan dat één van de voordelen van digitaal, meer zenders zijn.
In mijn visie (maar die is natuurlijk: persoonlijk !), nog meer 'pulp', en nog meer van "ongeveer" hetzelfde.  Dus waarom dan zo ontzettend veel zenders ?
Op de analoge set waren ook al meer dan 200 zenders te verkrijgen !

Je geeft zelf ook al aan dat zendermaatschappij met digitaal goedkoper uit zijn.  En daar ligt 'em dus de crux, en nergens anders.
En 1 zéér belangrijk ding had ik nog vergeten te melden: Bij digitaal ben je geregistreerd ! Je moet betalen ! Abonnement is onontkoombaar als je bv. ook de Nederlandse zenders wilt zien ! Men weet weer iets van je ! Controlestaat ! Je wordt alweer voor een extra stukje in de gaten gehouden ! Je vrijheid wordt aangetast enzovoorts, enzovoorts...

Een analoge set, kon je anoniem kopen.  Na aanschaf kostte het je geen cent meer !!! Bij een analoge set waren kortom al die nadelen er niet enz.
Neen, zeker omdat ik ook jarenlange ervaring heb met ook: analoog, wéét ik 100% gegarandeerd zeker dat ook hier de betalende consument weer op een smerige manier, én dus echt op àlle fronten weer een 'poot uitgedraaid wordt'.  Jammer !

Eigenlijk zouden we een Revolutie moeten ontketenen om "hen" te dwingen ons het analoge gebeuren (en dan heb ik het dus puur over satelliet Televisie) weer terug te geven, maar ja, ik weet het (realiteitszin).  Dat zal er wel niet meer inzitten.

Verder zal het onbetwistbaar inderdaad zo zijn dat digitaal zichzelf verder ontwikkeld.  Ik ga er ook vanuit dat dit beter wordt dan het was en is.  Maarrrrrrr... dàt zou ook met analoog gebeurd zijn àls men dat had laten bestaan.  En gezien mijn ervaringen daarmee, zou bij plus/minus gelijkgaande doorontwikkeling van de systemen dan analoog beter gebleven zijn.   Zoals ik al schetste, bij welke regenbui, storm en/of sneeuwval dan ook maar ? Mijn analoge schotel bleef gewoon altijd beeld geven (mijn analoge set, incl. schotel uiteraard met analoge 'kop',: Nokia set: sat 8000).

Bezie het als vroeger, eind jaren zeventig, begin jaren tachtig van de vorige eeuw waarbij het video-systeem VHS de strijd won.  Betamax een briljante beeldweergave, beter dan VHS en Philips 2000 systeem veel comfortabeler dan VHS verloren ondanks die eigenschappen de strijd.  Dit had ook niets met kwaliteit te maken, maar puur met financiële belangen.  Er wordt dus eigenlijk "altijd" voor het geld gekozen in plaats van kwaliteit.  En tsja, dat zie je in de wereld natuurlijk bij eigenlijk zo goed als alles terug.


 

Offline MrSat

 • Global Moderator
 • Super Premium gebruiker
 • *****
 • Berichten: 1504
 • Karma : +4/-1

Re: Analoog
« Reactie #3 Gepost op: 09-07-2012, 16:33:54 »
Tuurlijk mag je eigen mening hebben (je wordt hiervoor niet gebanned hoor!) ;-) Het is maar goed dat niet iedereen hetzelfde is want dan is het helemaal saai op de wereld.

Wat betreft TV zenders kan je zeggen dat er aardig wat pulp bijzit. Daarvoor heb je, zoals ze vroeger zeiden (en misschien nu nog steeds) een knop op je TV zitten!  Nu verwijder je hem uit je lijst of je eigengemaakte favorietenlijst.

Satelliet is niet alleen iets van Nederland maar zijn zenders te ontvangen uit heel Europa en zenders van buiten Europa die gericht staan met hun satellieten op het Europese continent. Elk land heeft wel een reeks van die Pulp zenders maar heeft ook een goed aanbod! De Pulp zenders zoals ik ze gemakshalve ook maar even noem zijn zenders die op een of andere manier geld generen anders zijn ze geen lang leven beschoren. Uitzenden via de satelliet is niet iets wat je voor een paar duizend euro in de maand kan doen! Zolang wij (de mensen in Europa) zorgen dat deze zenders geld blijven halen zullen deze zenders bestaan. Zoniet hebben ze geen bestaansrecht en zullen verdwijnen. Er liggen maar genoeg voorbeelden op het kanalen kerkhof van "King of sat"

Dat je gerigistreerd staat als kijker is zeker. Voor ontvangst van de Nederland 1,2,3 en regionale zender hoef je NIETS te betalen per maand. (wel registreren)
Dat je hierdoor in je vrijheid wordt aangetast betwijfel ik. Sommige mensen vinden het genoeg dat ze deze zenders kunnen kijken(de rest van de zenders zit toch vol met reclame en voor hun nietszeggende films etc.) en kijken daarnaast naar de FTA (Free To Air) kanalen uit Europa.
Analoog is verleden tijd net zoals van zwart-wit naar kleurenTV (met buizen) - kleuren TV (transistor) - platte beeldschermen- HD TV..  (hier vast nog een aantal stappen tussen vergeten) . Die oude bakken hadden voor die tijd een subliem plaatje maar is niet te vergelijken met de huidige technieken.
Dat analoog een beter plaatje zou hebben opgeleverd geloof ik niet zo in. Met de destijds 625 beeldlijnen naar de huidige 1920 beeldlijnen zou volgens mij niet zonder digitale technieken mogelijk geweest zijn. Daarnaast als het gelukt zou zijn zat je met de capaciteit van de satelliet. Ook ik ken de analoge tijd maar al te goed. Toen niemand een schotel had stond er bij mijn ouders een schotel in de tuin met daarop een zelfgemaakte satontvanger!. De eerste "commeciele "astra" satelliet had een capaciteit van maar liefst 16 ! analoge kanalen. Diezelfde satelliet met digitale transponders praten we over honderden kanalen!!!
 
Dat altijd je schotel perfect beeld gaf bij wat voor weer bestrijd ik ;-)  Net zoals nu is het beeld echt weg als het bakken naar beneden komt!

Je voorbeeld over de verschillende video standaarden was echt geen betere tijd. Elk merk vond hun systeem het beste wat gewoon uiteindelijk een duur eindproduct opleverd!. Hier is uiteindelijk de consument als winnaar uit de bus gekomen. Door consumentenbundeling heeft men één technologie aanvaard. Het ontbreken van deze bundeling kan versplintering veroorzaken welke resulteerd in meerdere en incompatibele systemen waar toch één product beter zou zijn. Zo ook bij satelliet. Als we geen CI ontvangers hadden gehad waren ontvangers met al hun verschillende decoderingsystemen veel te duur om te produceren.

Maar Gerrit zie de wereld een beetje zonniger. ;D

Het net zoiets all de pessimist en optimist.

"Het glas is half leeg" zegt de pessimist. De optimist zal zeggen "Het glas is nog half vol"

Mijn "levensmotto is :  "een lach in de morgen is een dag zonder zorgen!


« Laatst bewerkt op: 10-07-2012, 23:07:03 door MrSat »
Pagina's: [1]
 

Archief

Buy this premium domain L8R.ORG