Log in of registreer jezelf.
Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Satbox - Satellietforum voor Nederland & België


22-07-2024, 15:48:47

`

Pagina's: [1]

Auteur Topic: FM pakket RTL naar 100% NL  (gelezen 786 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jepke

  • Super Premium gebruiker
  • *****
  • Berichten: 2211
  • Karma : +14/-0

FM pakket RTL naar 100% NL
« Gepost op: 19-05-2006, 12:57:33 »
100% NL mag met ingang van 8 juli uitzenden op kavel A9. Dat blijkt uit een brief die het ministerie van Economische Zaken heeft verstuurd. De beslissing gaat ten koste van RTL FM, het station dat momenteel te horen is op het frequentiepakket. Er is nog wel een hoger beroep gaande.


Radio Nationaal vindt dat het een programmatische plus had moeten krijgen, omdat het station ten tijde van de verdeling daadwerkelijk aan het uitzenden was. Ook RTL FM heeft zich partij verklaard. De zaak gaat voorkomen bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Het is nog onduidelijk wanneer de zaak behandeld gaat worden.

Herbert Visser van 100% NL zegt ontzettend blij te zijn, maar is ook ontevreden. “Waarom moeten wij nu nog twee maanden wachten? In 2003 kregen stations drie dagen de tijd om hun boeltje bij elkaar te pakken en dat terwijl RTL FM nu gewoon ten onrechte uitzendt. Daarnaast zijn wij het ermee oneens dat onze licentie geldig is tot 1 september 2011. Wij willen, net als de andere stations, een licentie voor 8 jaar en drie maanden. We zullen daarom zo snel mogelijk starten met een procedure.”

RTL FM is momenteel in beraad en komt later vandaag met een reactie.

Tijdslijn
26 mei 2003
De Nederlandse overheid besluit om kavel A9 toe te wijzen aan RTL FM, op advies van een commissie onder leiding van CDA-senator Franken. De beslissing is omstreden, aangezien het kavel in handen moest vallen van een station dat vooral Nederlandse muziek wil draaien. RTL FM belooft 35 procent Nederlandse muziek te draaien, terwijl 100% NL een percentage van 70 procent noteerde. Volgens de commissie-Franken is er ‘geen significant verschil’ tussen de percentages. Er is echter wel een groot gat tussen het geboden geld. RTL FM wil in acht jaar bijna 23 miljoen euro betalen, 100% NL nog niet eens 8000 euro.

Er waren ook nog drie andere partijen die meededen aan de verdeling voor A9: Radio 192, Arrow en Radio Nationaal. Radio 192 kon echter de financiering niet rondkrijgen. Voetbalclub Feyenoord wilde eventueel sponsoren, maar wilde dat misschien doen als het station ook daadwerkelijk de licentie zou krijgen. Arrow bood een percentage van 41% en dat is meer dan RTL FM, maar veel minder dan 100% NL. Ditzelfde geldt voor Radio Nationaal, al vulde die zender slechts 37% in.

30 mei 2003
100% NL dient bezwaar in tegen de beslissing om het frequentiepakket aan RTL FM toe te wijzen.

22 juni 2004
100% NL besluit om een bodemprocedure te starten.

6 oktober 2005
De rechtbank van Rotterdam zegt dat RTL FM ten onrechte uitzendt op kavel A9. Minister Brinkhorst van Economische Zaken moet opnieuw gaan kijken welke zender het meest in aanmerking komt voor het kavel. Bij deze herbeoordeling moet de bewindsman rekening houden met het rechterlijke besluit. De rechtbank stelt dat 100%NL 'met afstand het beste programmatisch bod' had uitgebracht van alle vier de gegadigden.

Over 100% NL
100% NL is een nog niet bestaand station, al heeft het in mei 2003 wel korte tijd op de satelliet uitgezonden. De zender is eigendom van het Finse bedrijf RadioCorp Oy. Het station wil Nederlandse pop, urban en rock draaien. De zender is momenteel via DAB te ontvangen in de regio Amsterdam. In 2003 heeft het een paar weken uitgezonden op de satelliet.

Over RTL FM
RTL FM start op 1 juni 2003, de dag waarop Zerobase van kracht wordt. RTL Nederland had op 26 mei dat jaar bericht gekregen dat het de beschikking krijgt over twee kavels: Yorin FM en Holland FM (de naam die op 26 mei gewijzigd is in RTL FM). Het eerste jaar draait het station non-stop muziek. Daarna komen er ook presentatoren bij, zoals Edwin Ouwehand, Robert Feller en Marjon Keller. Het marktaandeel staat momenteel stabiel op 3,3%.

Bron: http://www.radio.nl
Jepke
Is back in the house

Pagina's: [1]
 

`