Log in of registreer jezelf.
Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Satbox - Satellietforum voor Nederland & België


16-06-2024, 14:37:19


Pagina's: [1]

Auteur Topic: Nederlandse publieke zenders mogelijk op “zwart”  (gelezen 631 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BRUUT-DREAM

  • Super Premium gebruiker
  • *****
  • Berichten: 349
  • Karma : +0/-0
    • http://www.satlords.nl/board

Nederlandse publieke zenders mogelijk op “zwart”
« Gepost op: 28-09-2005, 16:43:28 »
De Publieke Omroep zet één van de drie televisienetten op zwart als de kabinetsplannen doorgaan. Mogelijk worden ook een of meer van de vijf radiozenders uit de lucht gehaald. Dat kondigt Harm Bruins Slot, voorzitter van de Publieke Omroep, vanmorgen aan tijdens een toespraak op het Omroepcongres in Bussum.

Ook zal de Publieke Omroep snijden in programmacategorieën waar weinig naar wordt gekeken, zoals kunst en cultuur, en stopt het met het maken van innovatieve en experimentele programma’s. Verder zal de Publieke Omroep flink moeten bezuinigen op de personeelskosten en op de inkoop van programma’s.

Volgens Bruins Slot zijn de drastische maatregelen nodig om de bezuinigingen op te vangen die onderdeel uitmaken van de kabinetsplannen met de Publieke Omroep per 2008. De Tweede Kamer praat dit najaar over de plannen, opgesteld onder regie van staatssecretaris Van der Laan. Volgens de bewindsvrouw wordt er niet direct bezuinigd op het budget van de Publieke Omroep. Wel weigert ze tegenvallende reclame-inkomsten te compenseren.

Bruins Slot: "Wij leven in Nederland in de meest competitieve advertentiemarkt op radio en televisiegebied in Europa. Talpa komt daar nog eens bij. De spoeling wordt dun, de tarieven staan onder druk. De bedrijfstak staat leuk of niet voor een shake out. Elke euro verlies bij ons, versterkt de relatieve positie van een ander. Een neerwaartse spiraal komt op gang. De eerste euro minder luidt de volgende in, enzovoort. Een rampzalige ontwikkeling als u bedenkt dat een kwart van onze inkomsten gevormd wordt door de reclamegelden. Conservatieve berekeningen laten een tekort zien van honderd miljoen euro in 2008."

Bruins Slot wil dat de staatssecretaris wél de dalende reclame-inkomsten aanvult en daarmee het budget handhaaft op het huidige niveau. "Vanwege de digitale toekomst heeft de Vlaamse VRT tweehonderd miljoen euro geclaimd boven het huidige budget. De BBC reserveert driehonderd miljoen voor digitale ontwikkelingen. Wij vragen om behoud van budget. Meer doen met hetzelfde. Bescheiden dus."

Volgens de voorzitter spreekt het kabinet nu met twee monden. "Het belijdt het belang van een brede, pluriforme Publieke Omroep, maar brengt het benodigde budget niet in veiligheid. De politiek moet kiezen; is de Publieke Omroep breed, van- en voor iedereen, overal en altijd? Of is-ie smal, een magere aanvulling op wat commerciële omroepen doen?"

Bron : Satplaza
ILL Be Back!!

Pagina's: [1]
 

`